Dealurile Ratesti au devenit zona viticola inca de pe vremea contelui Karolyi,cand svabii stabiliti aici la inceputul anilor 1700 au plantat vie contribuind la consacrarea zonei. Povestea noastra a inceput in 2008, cand am plantat primele vite de vie la Ratesti, in jud. Satu-Mare.In cativa ani am ajuns la o suprafata de 205 ha,pe o raza de 30 km: Ratesti, Gereusa si Hodisa; pe care avem plantate 9 soiuri :Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Traminer, dar si soiuri rosii: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Trasatura principala a vinurilor noastre este prospetimea, caracter datorat atat plantatiilor tinere, cat si aciditatii naturale a solului.
Vinurile albe sunt caracterizate de prospetime si mineralitate, iar cele rosii de fructuozitate si echilibru. Avem incredere ca zona poate oferi vinuri fine si complexe, cu potential de invechire.
Attu-ul nostrum = specificitatea “TERROIR-ULUI”,este o foarte buna aciditate naturala a vinului, datorita solurilor din zona.
Zona Răteștiului are o veche tradiție viticolă, dar care în ultimii 20 de ani a fost uitată, plantațiile au fost abandonate și s-au distrus, mărturie tradiției viticole rămânând pivnițele de la marginea satului. Până în 1989, în această regiune au fost plantate în exclusivitate soiuri albe, dar noi am plantat o suprafață destul de generoasă și cu soiuri roșii, având convigerea că schimbările climatice au făcut ca și nordul țării să poată da vinuri roșii valoroase.
Primele vinuri le-am obținut din recolta anului 2012 într-o cramă din Ardud, la doar câțiva kilometri de Rătești, iar acum începem demersurile pentru construirea unui centru de vinificare de mare capacitate care să ajute nu doar la dezvoltarea noastră, dar și la creșterea zonei ca regiune viticolă. Viitoarea crama se va afla situata in localitatea Ratesti, la 1,2 km de drumul European E 81 , avand o capacitate de 1 milion litri vin.